Atatürk
av.tr Hakkında
Tarih: 12.04.2011 23:00:00| Okunma Sayısı: 1710

-AV.TR PROJESİ HAKKINDA

Av.tr açılımı avukat.türkiye olan bir alt alan adı olup  1.11.2003 tarihinde Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Türkiye Barolar Birliğinin işbirliği içinde yürüttüğü proje çerçevesinde Türkiye’deki avukatların hizmetine sunulmuştur.Av.tr sanal ortamda avukat kimliğinizle sahip olabileceğiniz (www.avukat isimsoyadı.av.tr) bir sanal adrestir. Bu alt alan adı ile tesis edilecek sanal adresiniz nüfus cüzdanı, meslek kimliği, pasaport gibi sizin sanal kimliğiniz olacaktır.

Türkiye Cumhuriyetinde alt alan adlarının yönetimi Ulaştırma Bakanlığı, DNS (Türkiye Alan Adı Tahsis) Grubu adına Orta Doğu Teknik Üniversitesince yapmaktadır. ODTÜ Alan Adı Yönetimi 2003 yılının ikinci yarında Türkiye’deki tüm alan adlarının bundan böyle online başvuru ile tahsis edilmesi sistemine geçmiştir. Ancak aşağıda da değinilecek alt alan adlarının bir kısmının tahsisi için belge sunumu gerekmektedir. Avukatlık hizmetinin bir kamu hizmeti olması av.tr alt alan adı tahsisinde titiz davranmayı ve başvuran kişinin avukat olduğunu ispat eden bir takım belgelerin sunumunu gerektirmektedir.Bu nedenle alt alan adı almak isteyen avukatların yapacakları başvuru iki aşamalıdır. Öncelikle ODTÜ alan adı yönetimine ait www.nic.tr  adresine müracaat ederek almak istedikleri av.tr alt alan adını online rezerv ettirmeleri daha sonra Türkiye Barolar Birliğinin web sitesinden (www.barobirlik.org.tr) online bir başvuru yaparak başvuru sırasında dolduracakları formun ardından sayfada çıkacak taahhütnameyi onaylayarak başvurularını tamamlayacaklardır. Başvurulara ilişkin onaylar www.barobirlik.org.tr/avtr/ adresinin av.tr menüsü altında duyurulmaktadır. Başvuru sahipleri başvurularıyla ilgili sonucu TBB onayı açısından web sitemizden takip edebilirler. Daha sonra avukat olduğu Birliğimizce onaylanan kişilerin almak istedikleri av.tr alan adları ODTÜ tarafından kullanıma açılmaktadır.

II-ALAN ADI NEDİR?

İnternette bulunan ve aslında sayısal bir adres karşılığı olan web veya mail sunucusu gibi bir servis bilgisayarına ulaşmak için kullanılan isimlerdir. Teknik olarak bilgisayarların birbiri ile iletişim kurmaları için sayısal adreslere ihtiyaçları vardır, ancak IP protokolü sayesinde bu sayısal adresler (örneğin : 144.122.1.101) akılda kalır ve insanlar tarafından bilinir isimlerle ulaşılabilecek şekle dönüşmüştür. İşte bu adreslere ALAN ADI denmektedir. Sanal Dünyada (internette) yerini almak isteyen herkesin bu türden bir adresi olması gerekmektedir.

Alan adları .COM, .NET ve .ORG ve benzerleri gibi uzantılarla biterler.

COM – (Commercial) ticari veya kişisel amaçlı site adlandırmaları için kullanılırlar.
NET – (Network) daha çok bilgisayar veya internet işi ile uğraşan firmalar için kullanılır
ORG - organizasyonlar, dernekler, vakıflar için kullanılırlar.
EDU – eğitim kurumları,
GOV – devlet kurumları
MIL – askeri kurumlar tarafından kullanılırlar.

1)Top Level Domaın (Tld) – Üst Seviye Alan Nedir?

Üst Seviye Alan, bir alan adının sonuna konmuş bir uzantıdır. Örneğin :www.superonline.com da, “superonline” alan adı, “.com” Üst Seviye Alandır.

Üst Seviye Alan iki çeşittir ; global ve ülke kodu.

A)Global Üst Seviye Alan (gTLD) – Global Top Level Domain
İnternetin genel Üst Seviye Alanlarıdır. Global Üst Seviye Alanları şunlardır:
.com
.net
.org
.edu
.mil
.gov

B)Ülke kodu Üst Seviye alan (ccTLD) – Country Code Top Level Domain
Herbir ülke tarafından kullanılmak üzere ayrı ayrı kendi ülke kodlarına göre yaratılmışlardır.
Kimi ülkeler alan adlarında global ve ülke kodu alanlarını birlikte kullanmayı tercih etmişlerdir (.com.tr gibi).
Kimi ülkeler ise sadece ülke kodunu kullanmayı tercih etmişlerdir (Almanya .de , İsviçre .ch gibi).

III- “AV.TR” ALAN ADINI KURALLARINA GÖRE ALDIM SONRA NE YAPMALIYIM ?

ODTÜ ve Türkiye Barolar Birliği aşamasını tamamladıktan sonra, sıra kendinize bir web sitesi yaptırmanıza veya var olanı Türkiye Barolar Birliğinin “ Reklam Yönetmeliğine” göre çerçevelendirmeniz gerekmektedir.

Web Sitenizi ister basitçe kendiniz yapabilir, veya istediğiniz bir firmaya yaptırabilirsiniz. Bunun için bizim tavsiyemiz , artık bu teknoloji Türkiye’de herkesçe iyi kötü bilindiği için size en yakın birisini bulmakta fayda vardır. Web Sitenizi birisine yaptırdınız , içini bir şekilde doldurdunuz, şimdi sıra bunu internet’e açarak bütün dünyanın erişimine sunmanız gerekmektedir. Bunun için istediğiniz bir Internet Hizmet Sağlayıcısı ile anlaşıp web sitenizi onların Serverine (Bilgisayarına) koyabilirsiniz. Yıllık olarak bu tür hizmetler 40.Milyondan başlayıp, istenilen yer ve yapılacak işlere göre  1.Milyara kadar çıkabilmektedir. Ülkemizde kalitesini kanıtlamış bir çok yerel ve Türkiye ölçeğinde web hosting firması vardır. Burada da size en yakın olanı, en iyi ve en kesintisiz hizmet vereni, iyi bir güvenlik altyapısı olan firmalar daima en önemli tercih nedeniniz olması gerekir.

IV- WEB SAYFASI İSTEMİYORUM AMA YALNIZCA AV.TR UZANTILI E-POSTA İSTİYORUM. BUNUN İÇİN BÜTÜN YUKARIDAKİ İŞLEMLERİ UYGULAYACAK MIYIM ?

Evet, Internet Servis Sağlayıcıları genelde elektronik posta hizmeti de vermektedir. Web erişimi ile en az 5 tane e-posta adresini de ücretsiz olarak size vermektedirler. Ancak isterseniz Web Sitesi yaptırmaz ve web sitesi işini sonraya erteleyebilir, yalnızca e-posta adresi alabilirsiniz.

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mayıs 2024><<
Mayıs 2024
 PSÇPCCP
18293012345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
22272829303112
233456789

03.05.2024
AV. TALAT GÖĞEBAKAN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.